Действащите договори на държавата и общините за строителство на пътища, водопроводи,

...
Действащите договори на държавата и общините за строителство на пътища, водопроводи,
Коментари Харесай

Служебният кабинет вкарва инфлацията в строителните договори

Действащите контракти на страната и общините за строителство на пътища, водопроводи, пречиствателни станции и така нататък ще бъдат индексирани, което значи съществено оскъпяване. Камарата на строителите в България (КСБ) е съумяла да убеди Министерството на районното развиване, че инфлацията би трябвало да бъде регистрирана и вкарана в сметките. Темата стана изключително гореща в последните месеци поради скоковете в цените на строителните материали, на тока и на горивата. 

" Министерство на регионалното развитие и браншовата камара стартират действителни стъпки за въвеждане на индексация  в цената на договорите, по които се извършват инфраструктурни планове в страната ", оповестиха от министерството след следващи диалози за инфлационния напън. На срещата представителите на КСБ са дали на зам.-министър Валентин Граматиков следните

причини за потребността от индексиране  на разноските:   

По данни на Национален статистически институт, Евростат и други източници от декември 2020 година до ноември 2021 година има галопиращо повишаване на всички типове съществени строителни материали, електрическата енергия и горивата, които се търгуват на тържищата. Най-фрапиращо е покачването на цената при металните произведения – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният растеж на цените до края на септември т.г., е  от 57% до 75%, а средногодишната инфлация  е към този момент над 42%.

Поскъпване с близо 64% се следи и при  обработения дървен материал. При изделията от пластмаса  с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се употребяват за тръбопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с към 20%, а изолационните материали регистрират растеж от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. силата. Засега при цимента и бетоновите произведения повишението  е 11%-15%, само че те ще нарастват и следващата година поради по-високите цени на  тока и природния газ,. Подобна е обстановката и при керамичните произведения. 

С оглед  нарастването на цените е нужна индексация на започналите  договори със строителните компании, изключително по европрограмите, защото в противоположен случай съществува риск да се блокира осъществяването им. Това ще бъде публичен проблем, за който трябват решения “, разяснява зам.-министър Граматиков. Идеята е да се въведат национални показатели, които да отразяват повишаването на основните строителни материали. Към момента средногодишната инфлация в бранш „ Строителство “ е към 6-7%,  настояват строителите, само че това са си техни калкулации. Но публични данни няма - националната статистика на България не поддържа характерни показатели на цените на строителните материали и себестойността на различните  групи градежи, които да послужат за възможните преизчисления за цената на плановете. 

Ето за какво ще бъде формирана работна група с представители на Министерство на регионалното развитие, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по публични поръчки и други, които да изработят национални показатели за цени на главните строителни материали  и за главните групи градежи и СМР.  Ще бъдат препоръчани и единни  формули за индексация на цените по подписани контракти, които да регистрират инфлацията (или дефлацията) в цената на труда и на механизацията. 

За задачата ще се употребява опитът на Германия, Англия, Дания и други европейски страни, които ползват индексации.  

Зам.-министър Граматиков  счита, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени нужните оферти, които да се одобрят от идващото Народно заседание и да бъдат завършени като Постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев това ще докара до утешение на сектора, който към този момент е в стрес по какъв начин да извърши контракти, играни на търг при цени от 2019 година, а въвеждането на статистически показатели ще разреши по-добро обмисляне и прогнозируемост за сектора и страната.

Не е ясно обаче какъв брой ще коства на бюджета индексацията. Сумата сигурно ще е голяма, защото за построяването на инфраструктурни обекти с парите на българските и европейските данъкоплатци са подписани величествен брой контракти за доста милиарди левове. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР